Åbningsdebatten 7. oktober 2010 kl. 10.00

27.09.2010

En af Folketingets traditionelle maratondebatter finder sted torsdag den 7. oktober. Åbningsdebatten bliver transmitteret live på ft.dk og på Folketingets tv-kanal.

Torsdag den 7. oktober kl. 10.00 begynder åbningsdebatten. Debatten tager afsæt i statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale fra tirsdag den 5. oktober. Diskussionerne handler om de planer, som regeringen har for det kommende folketingsår, men også om rigests almindelige tilstand. 

Partiernes ordførere får ordet i rækkefølge efter størrelsen på deres folketingsgruppe, og én efter én holder de hver deres ordførertale. Efter hver ordførertale er der debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til den aktuelle ordfører.

Alle politiske emner, både nationale og internationale, er til debat, men ofte vil åbningsdebatten i løbet af kort tid samle sig om ganske få temaer, som f.eks. finanskrise, arbejdsløshed og skat.

Folketingssalen, afslutningsdebatten 2010 Åbningsdebatten er traditionelt set en af de længste debatter i Folketinget og varer ofte til midnat. Under åbningsdebatten den 8.oktober 2009 var der over 500 indlæg, spørgsmål og svar. Sammenlagt varede debattenknap12 timer og sluttede først kl. 23.45.

 

Sådan foregår åbningsdebatten

Den første, der får ordet, er venstres politiske ordfører, Peter Christensen. Han har lov til at tale i op til 10 minutter. Efter hans indlæg har øvrige folketingsmedlemmer adgang til at kommentere og stille spørgsmål til ham. Det kaldes korte bemærkninger på folketingssprog. Hvert medlem har adgang til to korte bemærkninger i forlængelse af hinanden. De korte bemærkninger skal være afviklet inden for 1 time efter ordførertalen. Øvrige ordførere, der ønsker en kort bemærkning, har fortrinsret frem for andre medlemmer inden for den nævnte time.

Efter venstres politiske ordfører er det Socialdemokratiets tur med Helle Thorning-Schmidt som ordfører, og det foregår efter samme regler med adgang til korte bemærkninger i en time.

Når alle partiernes ordførertaler er afsluttet, har andre end ordførerne adgang til at komme med et indlæg fra talerstolen. De kaldes for privatistindlæg, og også her er der bagefter adgang til korte bemærkninger.

Når man har været hele ordførerrækken og rækken af privatister igennem, får statsminister Lars Løkke Rasmussen ordet i op til 30 minutter. Efter hans indlæg kan alle medlemmer komme med korte bemærkninger, dog har ordførerne også her fortrinsret. De korte bemærkninger skal være afviklet inden for 1 ½ time efter statsministerens tale.

Hvis ordførerne ønsker det, går åbningsdebatten videre til 2. omgang. Her har hver ordfører 5 minutters taletid til et nyt indlæg, og bagefter er der adgang til korte bemærkninger i ½ time. 2. runde sluttes også af med et indlæg fra statsministeren.

Åbningsdebatten transmitteres direkte på Folketingets hjemmeside og tv-kanal.

Se flere nyheder fra Folketinget