Den længste jeti i Afrika

04.12.2009

Karsten Lauritzen, Jeppe Kofod, Naser Khader, Anne Baastrup og Ellen Trane Nørby besøger Ghana i perioden fra 29. november til 5. december for at se nærmere på de udviklingspolitiske udfordringer Ghana står over for.

Broen vipper blødt under fødderne på delegationen fra Udenrigsudvalget. Her 370 meter ude i den kunstige sø Lake Volta i Ghana trækker vind og strøm i det, som Anders Nielsen kalder den længste flydebro – eller jeti – i Afrika. Anders Nielsen er daglig leder af West Africa Fish. Lake Volta er fisket tom for fisk, men West Africa Fish er en af grundene til, at Lake Volta nu igen er ved at blive storproducent af fisken Tilapia, den mest populære spisefisk i Afrika.

Langs Afrikas længste flydebro ligger nemlig 32 flydenet til fiskeopdræt. Hver indeholder ca. 100.000 Tilapia, der bliver produceret til det ghanesiske hjemmemarked. Det bliver i øjeblikket til 500 tons Tilapia om året. Men det er kun begyndelsen.

På bredden står en enkel overdækning. Her bliver der sorteret frisk fisk, der netop er hevet op af Volta. Fisken købes af lokale fiskehandlere. Det er primært kvinder, der køber til de lokale markeder op til 5 timers kørsel væk. Kvinderne kommer med bus og bruger gerne en hel dag på at hente fisken frisk ved West Africa Fish. På en normal salgsdag sælges 10 tons fisk til mindre lokale handlende.

West Africa Fish ligger forenden af en snørklet grusvej. Den er nem at overse, når du kører gennem Sikuma, men den er tydeligvis kendt for fisk. For et par siden var der ingen vej. Den har West Africa Fish selv lavet, for at kunne opføre fiskefarmen ved Lake Voltas bred. Her har Royal Danish Seafood fra Danmark engageret sig med lokale i projektet West Africa Fish, der allerede til næste år skal producere 1.000 tons Talipia til salg i Ghana. Det er blot to år efter det første spadestik, og i Ghana betragtes det som slet ikke så ringe endda.

I dag er der 19 ansatte og op mod 300 familier henter deres daglige levebrød ved at hjælpe virksomheden eller sælge dens produkter.

Udenrigsudvalget er på besøg her i forbindelse med en studietur for at se nærmere på bistanden til Ghana forud for en ny landestrategi for Ghana. Projektet er et eksempel hvordan privatsektoren kan udvikles og værdikæderne i sektoren udbygges gennem samarbejde mellem danske virksomheder, IFU og Business2Business programmet.

Ambitionerne fejler ikke noget hos Mogens Mathiasen fra Royal Danish Seafood. Til april vil de producere nok fiskeyngel til at forsyne behovet hos alle producenter i Ghana og på sigt kan Tilapia blive et eksportprodukt for Ghana. Men lige nu er hjemmemarkedet alt for attraktivt til at overveje at eksportere fisken.

Fakta:

Karsten Lauritzen, Jeppe Kofod, Naser Khader, Anne Baastrup og Ellen Trane Nørby besøger Ghana i perioden fra 29. november til 5. december for at se nærmere på de udviklingspolitiske udfordringer Ghana står over for. Samtidigt skal de se på de danske erfaringer hidtil. Formålet er at sikre den bedst mulige parlamentariske involvering i den kommende landestrategi for Ghana. Udover West Africa Fish ser delegationen blandt på vand, sundhed, veje og decentralisering, og delegationen møder en række nationale og internationale aktører, der er involveret i Ghanas udviklingsplaner.

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [09.03.2017]