Folketinget sparer på energien

03.12.2009

I flere medier bliver Folketinget i disse dage omtalt som værende ” et af de mest energislugende parlamenter i Vesteuropa”.

”Det udsagn er fuldstændig udokumenteret, og det er egentlig utroligt, hvad man skal lægge øjne og øre til. I Folketinget gør vi meget for at spare på energien, for det giver nemlig god mening både af hensyn til miljøet og økonomien", siger Thor Pedersen, Folketingets formand.

Folketinget investerer løbende i rentable energibesparende foranstaltninger og har gjort det længe. I 2009 og 2010 gennemfører Folketinget investeringer på ca. 15 mio. kr. med det formål at reducere elforbruget. I 2011 forventer Folketinget en reduktion på minimum 20 pct. i forhold til 2007. Der er allerede opnået en besparelse på 16 pct., og Folketinget forventer at komme over de 20 pct.

Besparelserne er opnået ved:

  • Udskiftning af ventilatorer til mere energibesparende modeller
  • Bedre styring af ventilationen i forhold til aktiviteten i ”huset”
  • Udskiftning af køleanlæg, der kan udnytte naturlig køling om vinteren
  • Udskiftning af elektronik og ældre motorer på elevatorer
  • Automatisk lysstyring overalt i Folketinget
  • Udskiftning af glødepærer m.m. til lavenergi lyskilder
  • Udskiftning af kontormaskiner til mere energibesparende modeller
  • Kampagner om at spare på energien
  • I 2010 planlægges udskiftning af tilbageværende elradiatorer i Folketingsbygningen med almindelig centralvarme

 

Ud over Folketinget har Statsministeriet, Kongehuset og Højesteret lokaler på Christiansborg Slot. En del af de tekniske systemer – f.eks. varmesystemet – er fælles for alle beboere. Slots- og Ejendomsstyrelsen koordinerer i samarbejde med brugerne de fælles initiativer, der skal til for at nedsætte slottets energiforbrug. Blandt andet planlægges en omlægning af varmesystemet i mere energibesparende retning.

I de kommende år vil Folketinget i samarbejde med Slots- og Ejendomsstyrelsen også igangsætte en række fælles initiativer (f.eks. ekstra isolering, nye energiruder) til at begrænse varmeforbruget på hele Christiansborg Slot.

Det nuværende Christiansborg Slot blev opført i begyndelsen af 1900 tallet, og dengang blev der ikke taget særlige energihensyn, sådan som det sker ved moderne byggeri. F.eks. er ydermurerne massive og beklædt med granit. Blandt andet derfor er det ikke muligt at få samme lave energiforbrug på et gammelt slot som i en moderne kontorbygning, hvis slottets historiske karakter skal bevares.

Senest opdateret: [18.11.2022]