Folketingets Præsidium i Marokko

06.11.2009

I dagene den 26.-28. oktober 2009 var Folketingets Præsidium på officielt besøg i Marokko på baggrund af en invitation fra Marokkos parlamentsformand.

”Det var interessant for os at se hvordan det marokkanske kongedømme har etableret et parlamentarisk system med lige adgang for kvinder og mænd til at deltage i det politiske liv”, siger Thor Pedersen, Folketingets formand, og fortsætter ”Marokko har som monarki og muslimsk samfund forsøgt at finde en balance, hvor der er ligestilling mellem kvinder og mænd, hvilket vi fra dansk side meget gerne vil støtte, også fra parlamentarisk hold.”

Emnet om kvinders vilkår blev blandt andet drøftet med familie- og socialminister Nouzha Skalli samt med repræsentanter for en række kvindeorganisationer. Familie- og socialminister Nouzha Skalli har været en af hovedkræfter bag familiereformen, der fremmer ligestilling mellem mænd og kvinder og som i dag regnes for at være banebrydende i den muslimske verden.

Præsidiet holdt også møder med Marokkos parlamentsformand Mustapha Mansouri, Marokkos premierminister Abbas El Fassi og Marokkos udenrigsminister Taib Fassi Fihri, og her fik Præsidiet mulighed for blandt andet at drøfte problemstillingen vedrørende Vestsahara.

Derudover besøgte Folketingets Præsidium den danske ambassade i Rabat, som genåbnede sidste år og holdt frugtbare møder med repræsentanter for oppositionen.

Folketingets Præsidium på officielt besøg i Marokko

Folketingets Præsidium, som består af Thor Pedersen (V), Mogens Lykketoft (S), Søren Espersen (DF), Holger K. Nielsen (SF) og Helge Adam Møller (KF), sammen med ambassadør Anne-Marie Esper Larsen og souschef Anne Schouw foran den danske ambassade i Rabat.

Se flere nyheder fra Folketinget

Senest opdateret: [09.03.2017]