Formandens tale ved uddelingen af Folketingets Hæderspris

Søndag den 29. maj 2016 overrakte Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, Folketingets Hæderspris til Finn Nørgaard Foreningen og Dan Uzans Mindefond.

Det talte ord gælder 

Kære familie og venner til Finn Nørgaard og Dan Uzan. 
Kære kolleger i Folketinget 

Siden de tragiske terroranslag ved Krudttønden og Synagogen i København i februar 2015, er det blevet sagt mange gange, at disse begivenheder aldrig må gentage sig og aldrig må blive glemt.
At de aldrig må gentage sig, gør politiet og efterretningstjenesterne en kæmpe indsats for at opfylde hver eneste dag. 

At de aldrig må blive glemt er en vigtig, fælles opgave for os alle. 

Men der er alligevel nogle, der bærer den største og tungeste byrde ved den opgave.
Og det er jer - familie og venner - til Finn Nørgaard og Dan Uzan.
Midt i den personlige sorg og det savn, som I føler og vil føle i resten af jeres levetid, har I vist mod til at dele Dan Uzans og Finn Nørgaards liv, historier og værdier med os. 

Alle ville forstå det, hvis I valgte at sige: Vi vil helst ikke tale om det offentligt. Vi vil helst slå en ring om os selv og trække os tilbage. 

Men I valgte at stå frem. 

I valgte at fortælle os alle sammen om, hvor fantastiske mennesker, Finn Nørgaard og Dan Uzan var. 

I delte deres historier med os, så vi næsten føler, vi har mødt dem. 

Og I fortalte os om, hvad de stod for, så vi sagtens kunne sætte os ind i, hvorfor de handlede, som de gjorde. 
  
Hver en tåre, som I har delt med os uden for jeres hjem, har vi andre også kunnet mærke i vore øjenkroge. 

Og vi har også selv tørret én af kinden, mens vi har følt den største respekt for jeres ord og den største beundring for jeres mod til at fortælle om Dan og Finn. 

Derfor er det så velfortjent, at Finn Nørgaard og Dan Uzan modtager Folketingets Hæderspris. 

Derfor er det også en god følelse for os i Folketinget, at vi på vegne af det danske folk kan donere et pengebeløb til de to foreninger, der har til formål at støtte projekter, personer og begivenheder, som dem Finn Nørgaard og Dan Uzan selv åndede og levede for. 

Jeg er personlig stolt over, at det samarbejdende folkestyre viste sig fra sin bedste side på de få dage, det tog os at indstifte hædersprisen. 
  
På Christiansborg vil vi ikke altid det samme. 

Nogle gange vil vi det samme, men på forskellig måde og med forskellige midler. Denne gang ville vi det samme og vi var alle enige om, at det var sådan her, det skulle gøres. 

Finn Nørgaard og Dan Uzan får også hver sin mindeplade her i Folketinget. Lidt senere i dag inden frokosten er der tid i programmet til, at vi kan gå forbi det område i Vandrehallen, hvor de er sat op.
Pladsen er trang på den søjle, hvor de to mindeplader er sat op. 

Og det er også meningen. 

Det er bestemt ikke en pris vi har lyst til at uddele nogen sinde igen. 

Det er ikke en søjle, hvor vi har lyst til at sætte flere mindeplader op. 
  
På hver mindeplade er der et lille hjerte. 

Hjertet findes også i Folketingets segl. 

Det er en lille bitte detalje. 

Men det er samtidigt det største og vigtigste i fortællingen om Dan Uzan og Finn Nørgaard.
Deres hjerter bankede for samfundslivet omkring dem. 

Det gør Folkestyrets hjerte også. 

På denne fine og symbolske måde smelter Dan Uzan, Finn Nørgaard og Folkestyret nu sammen i en fælles fortælling om samfundssind og kærlighed til vores åbne og frie måde at leve på. 
  
Jeg håber, at Folketingets Hæderspris kan blive et lyspunkt, der kan rette tankerne fremad og få gode ting til at vokse og sprede sig. 

Helt i Dan Uzans og Finn Nørgaards ånd. 

Hele Folketinget vil gerne endnu engang udtrykke sin taknemmelighed over for Finn Nørgaard og Dan Uzan, fordi de lagde sig imellem og sikrede, at terroranslaget i København ikke endte i en massakre af samme målestok, som vi har været vidne til i andre europæiske lande. 
Vi giver udtryk for vores taknemmelighed ved sammenkomsten i dag. 

Vi gør det med hædersprisen, som jeg vil overrække om lidt. 

Men først og fremmest gør vi det ved at fortælle Finn Nørgaards og Dan Uzans historie til de mange gæster, ca. 90.000 om året, som vi viser rundt her i Folketinget og som alle kommer forbi og gør holdt i netop det område, hvor mindepladerne er sat op.
Som I vil opleve om lidt er mindepladerne placeret lige uden for Landstingssalen, som i dag er stedet, hvor mange interesserede borgere går til foredrag, høringer og debatarrangementer. 

Hver dag er Landstingssalen fyldt med nysgerrige og engagerede mennesker, som godt kan li' at følge med, og som ikke kan lade være med at interessere sig for, hvad der sker omkring dem.
Præcis som vi har fået beskrevet Dan Uzan og Finn Nørgaard.
Det er en stor ære for mig, at jeg nu på vegne af Folketinget kan overrække Folketingets Hæderspris til Helle Nørgaard og Lillian Nørgaard fra Finn Nørgaard Foreningen og Sergeot Uzan fra Dan Uzans Mindefond. 

Mindet om Finn og Dan er nu en del af os. 

Tak