Valg og afstemninger

Har man valgret, kan man stemme til Folketingsvalg, kommunalvalg, regionrådsvalg, Europaparlamentsvalg og folkeafstemninger. Man kan også selv stille op som kandidat eller stifte et nyt parti. 

Valg
Større

Hvordan man stemmer 

Ved alle valg i Danmark er stemmeafgivningen hemmelig. Man kan enten stemme på valgdagen på det afstemningssted, der står på ens valgkort, eller brevstemme inden valget. 

valg
Større

Hvordan man stiller op

Hvis man har stemmeret til et valg, kan man også selv stille op til valg. Der er stor forskel på at stille op til folketingsvalg, kommunal- og regionsvalg eller Europa-Parlamentsvalg.

Valg
Større

Valg til kommuner, regioner og EU 

Via kommunale og regionale valg får vælgerne indflydelse på lokalpolitiske beslutninger i kommune og region, f.eks. sygehusvæsenet. Ved Europa-Parlamentsvalg afgøres det, hvem der skal repræsentere Danmark i EU-fællesskabet. 

Nærbillede af stak papirer
Større

Tal og fakta om valg og afstemninger

Hvor gammel skulle man være for at stemme i 1922, og hvor høj er stemmeprocenten? Under dette menupunkt er samlet tal og fakta om valg og afstemninger.

Valg
Større

Hvornår man har stemmeret

Alle danske statsborgere, der er fyldt 18 år og har fast bopæl i Danmark, kan som udgangspunkt stemme til valgene. Også andre nationaliteter end danske statsborgere kan have valgret. 

valg
Større

Folketingsvalg

Mindst hvert 4. år er der folketingsvalg. Her fordeles de 179 pladser i Folketinget efter en metode, der sikrer, at alle dele af landet er repræsenteret i Folketinget. Spærregrænsen er på 2 % af stemmerne.

Valg
Større

Folkeafstemninger

Alle, der kan stemme til folketingsvalg, kan også stemme til landsdækkende folkeafstemninger. Nogle folkeafstemninger er vejledende, andre er bindende. Muligheden for at afholde en bindende folkeafstemning står i grundloven.

Christiansborg, Folketingssalen
Større

Når valget er udskrevet

Rent formelt er Folketinget fuldt arbejdsdygtigt under en valgkamp, men der er en forståelse mellem partierne om, at arbejdet i Folketinget sættes på vågeblus.