Folkehøring 14.-15. november 2015 i DOKK1 i Aarhus

10.11.2015

Den 14.-15. november 2015 på DOKK1 i Aarhus afholder Folketinget i samarbejde med DR, Gallup og prof. Kasper Møller Hansen en folkehøring om den kommende folkeafstemning om retsforbeholdet.

Knap 380 danskere har de seneste dage fået en særlig interesse i den begyndende debat om Danmarks retsforbehold. De har alle taget imod en invitation fra Folketinget om at komme til Aarhus den 14.-15. november. Her skal de bl.a. mødes med statsministeren og de øvrige partiledere for at debattere og blive klogere på, hvad folkeafstemningen handler om, og hvad de selv vil stemme den 3. december.

Formålet er at give den danske befolkning en ekstra mulighed for at sætte dagsordenen frem mod folkeafstemningen. Målet er derudover at komme i dybden med nogle af argumenterne i debatten og få sat lys på de mellemregninger, som leder frem til ja eller nej. Folkehøringen skal give plads til detaljerne og tid til at lytte, diskutere og blive klogere. Det er deltagerne på høringen, som med deres spørgsmål bestemmer, hvad høringen kan give svar på.

Deltagerne er udvalgt af Gallup, så de udgør et mini-Danmark. Det betyder, at det er folk i alle aldre, med forskellig politisk overbevisning og fra alle egne af landet, som deltager.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, siger: ”Den 3. december er det danskerne, der bestemmer. Derfor er jeg både glad og stolt over, at 380 danskere fra hele landet har sat en weekend af til at tage til Aarhus til folkehøringen den 14.-15. november. Det er ikke et projekt eller en test. Det er et ægte stykke demokrati, hvor danskere på kryds og tværs af alder og baggrund taler sammen, lytter og stiler spørgsmål. Ikke kun spørgsmål til eksperter og politikere, men også spørgsmål til hinanden. Jeg håber, at deltagerne får så god en oplevelse i Aarhus at de tager debatten med sig hjem så den kan sprede sig og leve videre, der hvor de bor. På arbejdspladserne, i skolerne og ved middagsbordene.”

Også rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad glæder sig over folkehøringen og placeringen i DOKK1:

”Jeg er stolt over, at DOKK1 er blevet valgt til denne vigtige debat. En af bibliotekernes nye roller er at være medborgercenter og et sted, hvor meninger mødes, og der er rum til debat. Derfor er jeg utroligt stolt over, at en så vigtig sag som folkehøringen bliver afholdt på DOKK1. Et oplyst folk er forudsætningen for et oplyst folkestyre. Biblioteket er en af hjørnestenene i vores oplyste demokrati, og derfor er det helt oplagt at placere folkehøringen på DOKK1, der også på denne måde kan være med til at vise fremtiden for bibliotekerne.”

Hvad er en folkehøring?
En folkehøring er en meningsmåling tilsat information og dialog. Deltagerne er repræsentativt udvalgt, så de svarer til et ”mini-Danmark”. Før høringen har deltagerne svaret på et spørgeskema, om fx hvad de regner med at stemme, og hvad de mener, er vigtigst for deres holdning til folkeafstemningen. Under høringen diskuterer deltagerne med hinanden, og formulerer spørgsmål til politikere, forskere og interesseorganisationer. Og efter folkehøringen svarer deltagerne så på de samme spørgsmål igen. Folkehøringen vil vise, hvad hele Danmarks befolkning ville stemme – hvis de havde været igennem det samme forløb.
Der er to gange tidligere afholdt folkehøringer i Danmark, første gang forud for folkeafstemningen om euroen, og anden gang ifm. EU’s tænkepause i 2006.

Kontaktoplysninger for pressen
Alle, der ønsker at dække arrangementet har fri adgang til Dokk1, men hvis du vil vide mere om arrangementet, adgangsforhold, muligheder for optagelser og interviews, overværelse af selve folkehøringen, m.m. kan du kontakte:

Iben Tybjærg Schacke-Barfoed – tlf. +45 6162 5819 mail: [email protected]
EU-Oplysningen - Folketingets Internationale Sekretariat

Hvad handler selve folkeafstemningen om
Folketingets EU-Oplysning præsenterer indholdet i folkeafstemningen på: www.givmigsvar.nu





Senest opdateret: [18.11.2022]