Folketinget åbner fotoudstilling

01.06.2015

Som en del af fejringen af 100-året for ændringen af grundloven i 1915 åbner Folketinget fotoudstillingen ”Lige nu”. Fotoudstillingen kan ses i Rigsdagsgården på Christiansborg fra den 4. juni til den 18. oktober. Udstillingen kommer rundt i landet som vandreudstilling og
kan ses i Allinge, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg hen over sommeren og efteråret.

Billede

Fem fotografer fortolker fem temaer
Folketinget har bedt fem fotografer fortolke fem temaer, som var centrale ved ændringen af grundloven i 1915, og som er det i dag. De fem fotografer er udvalgt til at deltage i udstillingen, fordi de gennem deres fotografier fortæller seværdige og vedkommende historier, som fanger publikums opmærksomhed og sætter refleksioner i gang.

De fem temaer er ILDSJÆLE, RETTIGHEDER, LIGESTILLING, DELTAGELSE og FÆLLESSKAB.

De fem fotografer er MARIA FONFARA, KENT KLICH, CHARLOTTE HASLUND-CHRISTENSEN, SOFIE AMALIE KLOUGART og LÆRKE POSSELT.

Introduktion til udstillingen
For 100 år siden blev Danmark mere lige. Vi fik en ny grundlov, som sikrede, at folkestyret blev folkets styre. I spidsen for grundlovsændringen stod en række ILDSJÆLE, som ikke ville finde sig i, at demokratiet kun var for en begrænset del af befolkningen. Langt flere skulle have lige RETTIGHEDER og lige muligheder for at få indflydelse. 1915-grundloven gav LIGESTILLING mellem kønnene og større lighed mellem forskellige grupper i befolkningen. 

Kvinderne blev inkluderet i demokratiet, og det samme blev tjenestefolk og andre uden egen husstand. Andelen af stemmeberettigede steg fra 17,5 til 40,7 pct. af befolkningen. Flere fik mulighed for DELTAGELSE i demokratiet. Det er denne udvidelse af FÆLLESSKABET fra de få til de mange, vi fejrer i 2015. Men hvor er vi i dag? Er danskerne lige nu? Lige nu?

Folketingets formand, Mogens Lykketoft, udtaler: ”De fem fotografer har leveret nogle relevante og overraskende fortolkninger af hvert sit grundlovstema. Udstillingen indeholder meget intense, barske, rørende og også livsbekræftende fotos godt støttet af de ledsagende tekster, som er en vigtig del af oplevelsen. Fotos og tekster giver stof til eftertanke.”

Billederne
Billederne kan ses i Rigsdagsgården på Christiansborg fra den 4. juni kl. 14.00. En mindre udgave af udstillingen vandrer derefter til følgende byer:

Allinge fra den 11. juni til den 14. juni.
Aarhus fra den 22. juni til den 26. juli.
Odense fra den 27. juli til den 9. august.
Aalborg fra den 10. august til den 13. september.
Esbjerg fra den 14. september til den 18. oktober.

Billederne kan også ses på www.ligenu2015.dk fra den 4. juni. Fotoudstillingen er en del af Folketingets fejring af 100-året for 1915-grundloven. Du kan læse om de øvrige initiativer her: www.bit.ly/grundlov

Senest opdateret: [18.11.2022]